ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Image

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βάλια Γιαλιά, Στυλιανός Αξιωτάκης  //  Φυτοτεχνική μελέτη: Βένια Τσαρτσάλη,  Η/Μ μελέτη: Βασίλης Λυκοσκούφης  //  Σύμβουλος Μουσειολόγος: Χριστίνα Πλούτογλου  //  Σύμβουλος Μηχανικός Πειβάλλοντος: Γιώργος Στραβοδήμος  // Σύμβουλοι πολιτικοί μηχανικοί: Νίκος Ρώσσης, Νίκος Σωτηρόπουλος

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση των προσχεδίων για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση έχει σκοπό να ενώσει την ιστορία του βιωμένου χώρου με τη ζωντανή σημερινή πόλη της Θεσσαλονίκης και με τα σχέδια για το μέλλον της. Η σύγχρονη αστική πλατεία προβάλλει ως ένας τόπος δημιουργημένος, ανθρώπινος∙ μια ολότητα ζωής, ιστορίας, μνήμης, πολιτισμού, μύθου και κοινωνικότητας. Το άνοιγμα της πόλης όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν και συνδιαλέγονται με τα στοιχεία του χώρου.

Μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με τη βοήθεια τεχνολογικών εφαρμογών προτείνεται ένα σενάριο δικτύωσης της πλατείας με την πόλη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προβολής ολόκληρου του ιστορικού κέντρου. Παράλληλα, ο χώρος κρατά τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πλατείας που θα τον ενσωματώσουν στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων και θα κρατούν την πλατεία ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κεντρική ιδέα βασίζεται στην έννοια της «πύλης» ως το οριακό σημείο ανάμεσα σε δύο καταστάσεις. Διατρέχει όλες τις επιμέρους μελέτες (μουσειολογική, αρχιτεκτονική, φυτοτεχνική, φωτισμού) και προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα. Η πλατεία σχεδιάζεται ως η είσοδος στην πόλη από τη θάλασσα και η έννοια της «πύλης» νοηματοδοτείται σε πολλαπλά επίπεδα. Βρίσκεται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα (μνήμη), στο φυσικό και το αστικό τοπίο, την in situ πληροφορία και τη δικτύωσή της με το πολιτισμικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Image       ImageImage    Image      FRDM-2_small        FRDM-3_small       FRDM-4_small

Advertisements