ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

001Β

015ΒRG

Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ//////

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βάλια Γιαλιά, Στυλιανός Αξιωτάκης

Η/Μ μελέτη: Βασίλης Λυκοσκούφης, Φυτοτεχνική Μελέτη: Έλενα Βενέτη, Σύμβουλοι Μουσειολόγοι: Χρήστος Καραγιαννίδης, Αντιγόνη Κολιού, Χριστίνα Πλούτογλου, Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Νίκος Ρώσσης

Η μελέτη έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το μνημειακό σύνολο σύμφωνα με τους όρους της σύγχρονης μουσειολογίας, δηλαδή ερμηνεύοντας το χώρο και επανα-παρουσιάζοντάς τον. Η ανάδειξη της αρχαιολογικής περιοχής γίνεται με τρόπο σύγχρονο που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη μετάδοση της ιστορικής πληροφορίας και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών μιας σύγχρονης πόλης.

Δίνεται προσοχή στη βιωματική προσέγγιση του χώρου μέσω της αρχιτεκτονικής, αλλά και μέσω προτεινόμενων σημειακών εγκαταστάσεων (εικαστικών, προβολές, ηχητικά τοπία, πινακίδες με κείμενα κλπ.) που έχουν σκοπό να ερμηνεύσουν ιστορικά το μνημείο.

Η κεντρική συνθετική ιδέα βασίζεται στην ιστορικά διπλή λειτουργία του μνημειακού συνόλου, δηλαδή στην αντιστροφή της λογικής του φρουρίου με την αλλαγή της χρήσης του κάστρου σε φυλακή και έχει ως σκοπό την ανάδειξη του χώρου, ως τόπο μνήμης -ατομικής και συλλογικής-, του παρελθόντος και του παρόντος. Έτσι, η συνθετική σκέψη, το concept, χτίζεται πάνω στη σχέση της πόλης με το μνημειακό σύνολο και παίζει με το δίπολο «μέσα- έξω» νοηματοδοτώντας τις αρχιτεκτονικές επιλογές (κινήσεις, θέες, σημεία πληροφορίας/αφηγήσεων). Προτείνονται δύο αρχιτεκτονικές διαδρομές, μία μέσα στο μνημείο και μία γύρω από αυτό, που το οργανώνουν σε δύο διακριτές ενότητες – μουσειολογικά ,αρχιτεκτονικά, ως προς το φωτισμό και ως προς τη φύτευση- μέσα από μία ολιστική προσέγγιση.

004B      009B      018Β          019 002    003 016 007B

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s