ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ: ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

flyer 1 OK

Πολιτιστική δράση από το ΔΠΜΣ Μουσειολογίας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012 (σε συνεργασία με την ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Νεώτερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας).

Αναζητούμε τις κοινωνίες και τους ανθρώπους πίσω από σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και οργανωνόμαστε, ώστε να μοιραστούμε τις ερμηνείες μας με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Πιστεύουμε ότι τα μνημεία είναι μουσειακά εκθέματα. Απλά άλλης κλίμακας και μορφής. Με αφορμή τα μνημεία της οδού Αριστοτέλους μπαίνουν ερωτήματα για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους του τότε και του σήμερα. Η Ρωμαϊκή Αγορά, Η Παναγία Χαλκέων, το Μπέη Χαμάμ, η Πλατεία Αριστοτέλους..λειτουργούν με θεσμούς ίδιους, διαφορετικούς,παράλληλους ή ανάλογους; Πόσο διαφορετικές ή ανάλογες συμπεριφορές είχαν οι άνθρωποι τότε; Πόσο διαφέρει ή μοιάζει η καθημερινότητά τους με τη δική μας; Άραγε ο χώρος με τα οικοδομήματά του εξυπηρετούσε ανάλογες ανάγκες με τις δικές μας; Τί είναι αυτό που κάνει ανάλογο ή δραστικά διαφορετικό το σήμερα από το τότε; Πόσο και πώς τα σημερινά υποκείμενα εμπλέκονται στο διαφορετικό ή το ανάλογο της ερμηνείας;

_MG_6829_MG_7057_MG_7076_MG_7096DSC02478DSCN2928

Advertisements