ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΣΙΦΝΟΥ

Εικόνα3

DSC04108bbbb

/Συνεργάτης: Αλεξία Κατσακιώρη

Στο σχεδιασμό του τουριστικού συγκροτήματος επιδιώκεται ο συνδυασμός της άνεσης που δεν αποχωρίζεται ο σύγχρονος τουρίστας με την αμεσότητα και τη χαρά του ταξιδιώτη να γνωρίσει σε βάθος τον τόπο που επισκέπτεται. Τα στοιχεία αυτά μαζί με το δυνατό ελληνικό τοπίο οδήγησαν σε ένα είδος ημιδημόσιας – ημιιδιωτικής αρχιτεκτονικής, ενώ μέσα από  τα δεδομένα στοιχεία του οικοπέδου γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση της μνήμης και της ιστορίας του τόπου (μεταλλεία-ράγες, μονοπάτι, οικισμοί Φάρου και Χρυσοπηγής, αγγειοπλαστική).

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ομαλή και ήπια ένταξη του συγκροτήματος στο ευαίσθητο τοπίο. Τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου σε συνδυασμό με την έντονη κλίση του εδάφους και τη μέγιστη αξιοποίηση της θέας, είχαν σαν αποτέλεσμα τη γραμμική ανάπτυξη του συγκροτήματος, με κεντρικό και ενοποιητικό στοιχείο τη διαδρομή, μέσω ραμπών και σκαλιών, που οδηγεί σταδιακά σε όλους τους χώρους. Βασικά εργαλεία σχεδιασμού αποτέλεσαν τα τοιχία αντιστήριξης που ως ισχυρά γραμμικά στοιχεία ακολουθούν την κίνηση, ο κύβος που οργανώνεται σε ορθοκανονικό σύστημα παράλληλα προς τη θάλασσα και διατηρεί τις βασικές αναλογίες των όγκων του οικισμού και τα πλατώματα που οργανώνονται σε σύστημα αξόνων που προκύπτει από τις ράγες των μεταλλείων.

Προκειμένου να παραμείνει το συγκρότημα ανοιχτό προς τον οικισμό και τους επισκέπτες, αναμείχθηκαν και πολιτιστικές χρήσεις που συνυπάρχουν με τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του.

4

10
anopsi teliko copy

Advertisements