ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

6
/Συνεργάτες: Αλεξία Κατσακιώρη, Καλλιόπη Αμυγδάλου
Το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο Πειραιώς, συνορεύει με την Τεχνόπολη με τα παλιά βιομηχανικά κελύφη που σήμερα αποτελούν σημαντικό πυρήνα πολιτισμικών δραστηριοτήτων και πίσω του αναπτύσσεται το Γκαζοχώρι. Σκοπός είναι η αναγνωρισιμότητα της Ταινιοθήκης ως κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και δραστηριοτήτων.

Κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών της Ταινιοθήκης (αίθουσες προβολών, καφετέριες, βιβλιοθήκες κλπ.) σε ένα γενικότερο ενιαίο χώρο κίνησης. Κάθε αυτόνομη μικρότερη λειτουργία, δηλαδή, υποτάσσεται στη γενικότερη και μαζική λειτουργία του κτιρίου. Σχηματικά θα λέγαμε ότι ένας συνολικός μεγάλος όγκος κρύβει μέσα του άλλους μικρότερους.

Εκτός από τον κεντρικό κτιριακό όγκο, διαδρομές κίνησης και πλατείες εκτόνωσης οργανώνουν τους υπαίθριους χώρους (πλατείες εισόδων, πλατεία εκτόνωσης υπαλλήλων, ράμπα μουσείου με παράλληλο το στοιχείο του νερού στην κίνηση).

Ολόκληρο το κέλυφος του κτιρίου είναι γυάλινο, ενώ ένα μεταλλικό πλέγμα-στέγαστρο το καλύπτει από τρεις πλευρές για λόγους ηλιοπροστασίας. Το υλικό είναι διάτρητο έτσι ώστε η όψη του κτιρίου να μεταλλάσσεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί ο όγκος φαίνεται πλήρης και η μεταλλική επιφάνεια καθαρή, ενώ τη νύχτα λόγω του εσωτερικού φωτισμού, το πλέγμα μοιάζει να εξαφανίζεται και προβάλλονται ο εσωτερικός χώρος και οι μικρότεροι όγκοι σε αυτόν.

Η στήριξη τόσο του γυάλινου περιβλήματος όσο και της μεταλλικής επένδυσης γίνεται με αντηρίδες οι οποίες συνδέονται με τα υποστυλώματα. Αυτά με τη σειρά τους είναι από μπετόν και κυκλικής διατομής, στέκονται ελεύθερα στο χώρο, όπως και τα μεταλλικά δοκάρια, δημιουργώντας ένα χωροκάναβο. Οι μικροί όγκοι είναι μεταλλικές αυτοφερόμενες κατασκευές.

5

4

7

8

Κάτοψη +0,00
Model

Advertisements